Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Έξυπνες λύσεις...αλλά για όσους έχουν μετρητά!

Αν έχετε μετρητά:

Έξυπνες αγορές


-Σε μια τέτοια περίοδο κρίσης,τα μετρητά αποδεικνύονται σωτηρία,διότι σας επιτρέπουν να αγοράσετε σε εξαιρετικά συμφέρουσες τιμές.Αυτή χαρακτηρίσεται μια σκέψη επένδυσης όταν κάποια στιγμή η ύφεση σταματήσει.Μπορείτε να βρείτε αν ψάξετε και παζαρέψετε κατοικίες που ξεκινούν από 45.000 ευρώ.Αγοράζοντας λοιπόν φθηνά,μετά την κρίση πουλάτε πιο ακριβά ή διαφορετικά ενοικιάζετε.

-Τα μετρητά, οι ειδικοί υποστηρίζουν οτι μπορούν να επενδυθούν αυτήν την περίοδο στο μετοχικό κεφάλαιο ιδιωτικών τραπεζών. Αν και ακούγεται επίφοβο, τα χρηματιστήρια τείνουν να παρουσιάζουν ανοδικές τάσεις οταν οι κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα ενάντια σε μια οικονομική κρίση, όπως για παράδειγμα συμβάνει αυτή την περίοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες.Σε αυτήν την περίπτωση όμως χρειάζεται προσοχή και κάθε βήμα πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά και αφού βεβαιωθείτε οτι έχετε συγκεντρώσει σε μετρητά ποσό που δεν θα σας λείψει.

Προθεσμιακές καταθέσεις

-Οι προθεσμιακές καταθέσεις αυτήν την εποχή αλλά και σε κάθε κρίση είναι ιδιαίτερα ελκυστικές. Βέβαια για να πετύχετε καλή απόδοση τόκων ανα μήνα θα πρέπει να διαθέτετε και το ανάλογο ποσό. Για παράδειγμα αν διαθέτετε 50.000 ευρώ και τα κλείσετε τότε μπορεί το μηνιαίο εισόδημά σας να αυξηθεί κατά 200 ευρώ άρα το ενοίκιό σας θα μειωθεί κατά 200 ευρώ. Αν δεν μένετε σε ενοίκιο τότε τα μηνιαία σας έξοδα θα μειωθούν κατά 200 ευρώ. Αν διαθέτετε μεγαλύτερα ποσά των 100.000 χιλιάδων ευρώ, τότε διαπραγματευτείτε το επιτόκιο με την τράπεζα και είναι σίγουρο πως το μηνιαίο σας εισόδημα θα αυξηθεί περισσότερο. Προσοχή, συνιστάται αυτή την περίοδο να μην κλείνετε χρήματα πάνω από 6 μήνες. Κλείστε λιγότερους μήνες και αν χρειάζετε ανανεώστε.

Επένδυση σε χρυσό και λίρες

- Οικονομικοί σύμβουλοι, συνιστούν αυτήν την περίοδο αγορά χρυσού και λίρας, αφού υπάρχει σταθερή αξία και δύσκολα πεφτει η τιμή του. Απευθυνθείτε στην Τράπεζα της Ελλάδος και ρωτήστε για την τιμή αγοράς.ω Μην ξεχνάτε οτι τον τελευταίο μήνα οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων εκτινάχθηκαν στα ύψη. Προσοχή, μην αγοράσετε πολύτιμα μέταλλα εκτός τραπεζας, διοτι κυκλοφορούν πολλοί απατεώνες αυτή την περίοδο.

Επενδύση σε ξένες μετοχές

- Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πάντα σημαντικό οι καταθέσεις να επενδύονται σε μικρές,μεσαίες και μεγαλύτερες μετοχές αλλά παράλληλα να υπάρχουν και ασφαλή μετρητά. Αυτή την περίοδο συνίσταται η επένδυση και σε ξένες μετοχές που όπως υποστηρίζουν πολλοί μπορεί να μην επηρεαστούν από την κρίση αλλά δεν θα ακολουθήσουν την βουτιά των εγχώριων.

Στην γύρα των αποδείξεων

-Όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, φτιάξτε ένα μεγάλο κουτί και αρχίστε να το γεμίζετε με αποδείξεις. Όσο το κουτί γεμίζει, τόσο περισσότερο θα σας απαλλάσσει από τον φόρο εισοδήματος κι έτσι θα σας φτιάχνει το κέφι. Δεν χρειάζεται να είναι μόνο δικές σας αποδείξεις. Γυρίστε καφετέριες, μπαρ, καταστήματα και ζητήστε από τα ταμεία αποδείξεις που δεν έχουν πάρει προηγούμενοι πελάτες.

Περικοπή εξόδων

-Είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να δημιουργήσετε ένα δίχτυ ασφαλείας μετρητών. Με αυτόν τον τρόπο θα νιώσετε μια οικονομική ανάσα αλλά για να γίνει χρειάζονται μικρές καθημερινές θυσίες. Υπάρχουν κάποια προφανή έξοδα που πρέπει να κοπούν μαχαίρι,όπως το καθαριστήριο, η οικιακή βοηθός, οι καθημερινές έξοδοι, οι καφέδες και τα σνακ από μηχανήματα και κυλικεία. Επίσης το έτοιμο φαγητό( delivery) κοστίζει κατά μέσο όρο 400 ευρώ το μήνα,ποσό που αν μαγειρέυατε θα μειωνόταν στο μισό.

-Ζητήστε από την τράπεζά σας να κλειδώσει τον λογαριασμό σας έτσι ώστε να μην επιτρέπονται οι υπεραναλήψεις. Παράλληλα χρησιμοποιείστε μόνο τα ATM της δικής σας τράπεζας για να γλιτώσετε τις χρεώσεις του διατραπεζικού συστήματος.

-Διαπραγματευτείτε από την αρχή την ασφάλεια ζωής ή την ασφάλεια αυτοκινήτου σας ή επιλέξτε κάποιο άλλο πιο οικονομικό πακέτο.

-Κάντε καλή έρευνα αγοράς πριν πάρετε την απόφαση να ψωνίσετε.Υπάρχουν
super market συνεταιριστικά που έχουν πολύ χαμηλές τιμές. Επίσης τα brand name προιόντα είναι εξίσου οικονομικά σε πολλά είδη.

Εξοικονομήστε από τις αγορές σας έξυπνα

Στο Internet υπάρχουν πραγματικές ευκαιρίες για να ανανεώσετε τη γκαρνταρόμπα σας οικονομικά και ποιοτικά.

Πουλήστε οτι δεν χρειάζεστε

Βγάλτε από τις ντουλάπες και τα πατάρια οτιδήποτε δεν χρειάζεστε και πουλήστε τα σε δημοπρασίες και sites. Με αυτόν τον τρόπο θα μαζέψετε ένα σημαντικό ποσό.

Διαχειριστείτε σωστά τα έξοδα επικοινωνίας

-Τηλεφωνήστε από το γραφείο όταν μπορείτε εκτός αν ο λογαριασμός της εταιρείας είναι δικός σας. Σταματήστε να μιλάτε πολύ ώρα στο τηλέφωνο και κανονίστε να τα πείτε από κοντά.
-Αναζητήστε οικονομική καρτοκινητή που μιλάτε μεταξύ σας δωρεάν όσο θέλετε

-Αντί για μηνύματα στείλτε email, τα οποία είναι δωρεάν, εξοικονομείτε χρήμα και χρόνο
-Μιλήστε μέσω
skype και μην πληρώσετε ποτέ ξανά τηλέφωνο

Περιορίστε ή εξοικονομήστε από τις μετακινήσεις σας

-Αδειάστε από το πορτμπαγκάζ οτι δεν χρειάζεστε για να μην επιβαρύνετε το αυτοκίνητο και καίει περισσότερο.Φουσκώστε σωστά τα λάστιχα,αλλάζετε σωστά τις ταχύτητες. Πρέπει να ξέρετε οτι η βενζίνει αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους εχθρούς του μηνιαίου budget σας.

-Βρείτε κάποιον συνάδελφο η συμπολίτη που κάνει καθημερινά την ίδια διαδρομή προς την δουλειά σας έτσι ώστε να μοιράζεστε τα έξοδα της διαδρομής

-Αν έχετε την δυνατότητα αγοράστε υβριδικό αυτοκίνητο. Σας απαλλάσσει από την φορολογία των καυσίμων.

-Σχεδιάστε στρατηγικές διαδρομές από σημεία που πωλείται φθηνότερη βενζίνη.

-Χρησιμοποιείστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς βγάζοντας μηνιαία κάρτα. Θα γλιτώσετε 300 ευρώ το μήνα.

-Κλείστε μέσω του Internet αεροπορικά εισιτήρια πολύ νωρίτερα,τουλάχιστον δύο μήνες. Κοστίζουν πολύ φθηνότερα. Για μεγάλες αποστάσεις μην χρησιμοποιείτε πια το αυτοκίνητο,δεν συμφέρει.Το αεροπλάνο είναι πιο οικονομικό ακόμα και από το πλοίο .

Εξοικονομήστε ενέργεια

-Βγάλτε τους παλιούς λαμπτήρες και βάλτε λάμπες εξοπικονόμισης ενέργειας οι οποίες αντέχουν περισσότερο χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο γλιτώνετε 100 ευρώ το δίμηνο.

-Χρησιμοποιείστε τις ηλεκτρικές σας συσκευές μετά τις 11 το βράδυ που υπάρχει ωυχτερινό ρέυμα φθηνότερο.Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομείτε 50 ευρώ το δίμηνο

-Σε περίπτωση που είστε καταστηματάρχης, μπορείτε να εξοικονομήσετε για την επιχείρισή σας αλλάζοντας τον πάροχο έως και 8%

Ψωνίστε τρόφιμα οικονομικά

-Προτιμήστε να αγοράσετε τα λαχανικά και τα κρεατικά της εβδομάδας από τις λαικές αγορές.Να ξέρετε οτι μετά τις 13.00 οι τιμές πέφτουν

-'Οταν πάτε στο super market να έχετε μαζί σας λίστα αγορών και να την τηρείτε ευλαβικά.

-Φυτέψτε στον κήπο σας οι στο μπαλκόνι σας διάφορα βότανα που τα χρειάζεστε στο μαγείρεμα έτσι ώστε να μην τα αγοράζετε κοψοχρονιά.

-Μαγειρέψτε σπίτι και πάρτε ταπεράκι στην δουλεία. Με αυτόν το τρόπο γλιτώνετε έως 400 ευρώ το μήνα.


Εξοφλήση χρεών

-Βασική προυπόθεση για να πάρουν ρύθμιση τα χρέη σας είναι να υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι. Αυτό σημαίνει οτι ορίζετε εσείς τοdeadline ξεκινώντας από την περικοπή των εξόδων. Ξεκινήστε εξοφλώντας πρώτα την πιστωτική σας κάρτα με το μικρότερο υπόλοιπο, συνεχίστε με αυτήν που έχει το υψηλότερο επιτόκιο και στο τέλος αφήστε τα δάνεια με κυμαινόμενα επιτόκια.


Ρυθμίστε σωστά το στεγαστικό σας δάνειο

-Λόγω της οικονομικής κρίσης τα μακροπρόθεσμα επιτόκια έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν και τα επιτόκια των δανείων. Αν επιβαρύνεστε λοιπον με δάνεια κυναινόμενου επιτοκίου, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οτι τα επόμενα χρόνια είναι πολύ πιθανό να εκτιναχθούν. Αν έχετε μετρητά προσπαθήστε να το αποπληρώσετε σύντομα ,διαφορετικά μετατρέψτε το σε σταθερό.

Ελέγχετε τακτικά τον λογαριασμό της πιστωτικής σας κάρτας

-Λόγω των ημερών ενδέχεται κάποιες τράπεζες να ανεβάσουν χωρίς να το καταλάβετε τον τόκο τους. Αν διαπιστώσετε να συμβαίνει τότε ζητήστε τους να επαναφέρουν τον αρχικό τόκο με τον οποίο ξεκινήσατε την κάρτα. Αν σας θέλουν για πελάτη,θα το κάνουν.

Προτιμήστε την μεταφορά υπολοίπου στις πιστωτικές κάρτες

-Πολλές τράπεζες προσφέρουν το λεγόμενο επιτόκιο χάριτος για έξι μήνες αν μεταφέρετε το υπόλοιπό σας. Μεταφέροντας λοιπόν το υπόλοιπό σας κάθε εξάμηνο σε νέα κάρτα, γλιτώνετε το μεγάλο επιτόκιο μέχρι να αποπληρώσετε.



Αναγνώστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου