Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

<< ΝΑΙ >> ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ...


Σε συνάντηση όλων των φορέων, που έγινε με θέμα τη βία και την καταστολή της από τον αθλητισμό, αποφασίστηκε η άρση της απαγόρευσης των οργανωμένων μετακινήσεων σε εκτός έδρας παιχνίδια...
Επίσης, αποφασίστηκε η αναδιάρθρωση του αθλητικού νόμου, αυξάνοντας στο μέγιστο την ευθύνη των ομάδων για την περιφρούρηση της τάξης στα γήπεδα, καθώς και την πρόνοια για σκληρά μέτρα και βαριές ποινές, σε περίπτωση επεισοδίων.
Η συνάντηση έγινε ανάμεσα στον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, Παναγιώτη Μπιτσαξή, τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Σπύρο Βούγια, τον πρόεδρο της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιο και τον νομικό της σύμβουλο, Θόδωρο Κουρίδη και στους εκπρόσωπους της Σούπερ Λιγκ, Νικόλα Πατέρα, Πατρίκ Κομνηνό και Γιώργο Μποροβήλο. Το «παρών» έδωσαν οι Γιώργος Λούβαρης και Κώστας Πηλαδάκης. Ο νέος πειθαρχικός κώδικας θα ψηφιστεί στη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ στις 5 Ιουνίου και θα περιλαμβάνει ακόμα και ποινή μηδενισμού για τις ομάδες σε περίπτωση εκτεταμένων επεισοδίων.
Μπιτσαξής: «Καταρχήν άρση της απαγόρευσης»
Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Παναγιώτης Μπιτσαξής τόνισε πως από τη νέα αγωνιστική χρονιά θα ξεκινήσουν και πάλι οι μετακινήσεις, ωστόσο θα υπάρξει νέα απαγόρευση αλλά και ακόμα πιο σκληρά μέτρα, σε περίπτωση επεισοδίων: «Υπήρξε συμφωνία για μηδενισμό ομάδων σε περίπτωση επεισοδίων ευρείας κλίμακας. Για πρώτη φορά οι ομάδες απειλούνται με κυρώσεις που είναι σε μεγάλο βαθμό ανάλογες με την έκταση των επεισοδίων. Υπάρχει επιπλέον και η ποινή κεκλεισμένων των θυρών, από μία ως τέσσερις αγωνιστικές, ανάλογα με την έκταση των επεισοδίων και αν υπάρχει περίπτωση υποτροπής. Μιλήσαμε για τη βία και την αξιοπιστία των ελληνικών πρωταθλημάτων και για πρώτη φορά όλες οι πλευρές καταλήξαμε σε συμπεράσματα κοινής αποδοχής. Η αναστολή της χρηματοδότησης του ποδοσφαίρου θα επανεξεταστεί από το ΔΣ της ΟΠΑΠ ΑΕ με τα νέα δεδομένα που προέκυψαν.
Θα πρέπει βέβαια να συμπεριληφθούν ρήτρες για τη βία, ανεξάρτητες από τον αυστηρό πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ αλλά και κίνητρα για ομάδες που τα γήπεδά τους δεν είναι θέατρο βίας και συμπλοκών μεταξύ των φιλάθλων. Αυτές οι ομάδες θα έχουν πολύ καλύτερη μεταχείριση χρηματοδοτικά αν η απόδοσή τους στα θέματα βίας είναι πολύ καλή στο τέλος του χρόνου. Σε πρώτο επίπεδο και στην έκταση που δεν σημειώνονται επεισόδια, οι οργανωμένες μετακινήσεις θα επιτραπούν.
Ομως αν γίνουν επεισόδια, ο ίδιος ο πειθαρχικός κανονισμός της ΕΠΟ θα επιβάλει την απαγόρευση των μετακινήσεων. Θα υπάρχει η αρμοδιότητα στον ΓΓΑ να αναβάλλονται ή να μετατίθενται αγώνες και θα την ασκήσω. Εμείς θα παρακολουθούμε την αξιοπιστία εφαρμογής του νέου πειθαρχικού κώδικα. Ελπίζουμε ότι η αξιοπιστία θα υπάρχει. Αν δεν υπάρχει, τότε υπάρχει ενδεχόμενο να παράλληλης εφαρμογής ενός κώδικα πειθαρχικών ποινών από την Πολιτεία».
Για τους ύποπτους αγώνες:
«Οι φάκελοι μέχρι το σημείο που απεστάλησαν περιέχουν απλές ενδείξεις τέλεσης σοβαρών αδικημάτων. Εχει δρομολογηθεί η θέσπιση νομοθετικού πλαισίου στο οποίο η προσυμφώνηση αποτελεσμάτων εντάσσεται στη πλαίσιο του οργανωμένου εγκλήματος. Αν η ροή των φακέλων εξακολουθήσει στο ρυθμό που έγινε φέτος, η Πολιτεία επιφυλάσσεται να εκτιμήσει σε γενική μορφή την αξιοπιστία των πρωταθλημάτων και δεν θα διστάσει να πάρει μέτρα. Μάλιστα, με εισήγηση στον ΟΠΑΠ, πιστεύω ότι και η ίδια η ΟΠΑΠ ΑΕ δεν θα διστάσει να αφαιρέσει ολόκληρη κατηγορία από το στοίχημα».
Πιλάβιος: «Δεν θα λυθεί μόνο με την αυστηροποίηση των ποινών»
Δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος: «Η ΕΠΟ είναι αποφασισμένη να βρει λύσεις για τη βία που μπορούν να υλοποιηθούν. Εχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αυστηροποίηση του πειθαρχικού κώδικα. Η ΕΠΟ συνεργάζεται με την Πολιτεία αλλά και την Σούπερ Λιγκ. Συζητήσαμε και πράγματα που μπορεί να κάνει στο θέμα της βίας και η Πολιτεία. Δεν πιστεύουμε ότι το πρόβλημα θα λυθεί μόνο με την αυστηροποίηση των ποινών. Δεν είναι πανάκεια ο νέος πειθαρχικός κώδικας, υπάρχουν και άλλα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Ο νέος πειθαρχικός κώδικας θα συζητηθεί την Τρίτη στο ΔΣ της Ομοσπονδίας και οι ομάδες εκπροσωπούνται από 4 ανθρώπους της Σούπερ Λιγκ που θα πούνε τις απόψεις τους».
Βούγιας: «Η ευθύνη είναι στις ΠΑΕ»
Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας ήταν αισιόδοξος για τα νέα μέτρα και τόνισε πως ο κόσμος πρέπει να ανταμειφθεί με ένα καλύτερο πρωτάθλημα: «Είμαι πιο αισιόδοξος ότι θα βγάλουμε κάτι, με συναίσθηση ευθύνης. Χρωστάμε στον κόσμο να δει του χρόνου ένα καλύτερο πρωτάθλημα, απαλλαγμένο από επεισόδια. Είμαστε ένα βήμα από το καλό αποτέλεσμα. Ολοι κάνανε ένα βήμα μπροστά από τις προηγούμενες θέσεις τους, δεν επέρριψαν ο ένας την ευθύνη στον άλλο. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα τεχνολογικά μέσα. Οι ομάδες κατάλαβαν ότι και τα δικά τους συμφέροντα υπονομεύονται από ένα τέρας που έχει αναπτυχθεί. Θα ξεκινήσουμε χωρίς την απαγόρευση των μετακινήσεων, με την ευθύνη όμως να είναι στις ΠΑΕ. Το δημόσιο συμφέρον είναι η ειρήνη, η ηρεμία, η απόλαυση του ποδοσφαιρικού θεάματος. Σήμερα είμαι πιο αισιόδοξος γιατί όλοι δεσμεύτηκαν στο τραπέζι για ένα καλύτερο αύριο στο ποδόσφαιρο.
Ο νέος αυστηρότερος πειθαρχικός κώδικας θα αποφασιστεί από την ΕΠΟ στις αρχές Ιουνίου, στη Γενική Συνέλευση. Το τελικό πειθαρχικό πλαίσιο που συζητείται με τις ομάδες είναι πιο αυστηρό, αλλά εφαρμόσιμο. Θα υπάρξουν αυστηρές ποινές που θα φτάνουν μέχρι και σε αφαιρέσεις βαθμών των ομάδων. Η αστυνομία θα κάνει το καθήκον της. Θα είναι παρούσα, θα κάνει πιο καλά τη δουλειά της. Θα συλλαμβάνουμε και θα τιμωρούμε δίκαια.
Οσο για τα χρήματα που παίρνει η αστυνομία, τα παίρνει για να κάνει μια δουλειά που συχνά υπερβαίνει τις δυνατότητές της. Οι ΠΑΕ αντιλαμβάνονται ότι τα χρήματα πιάνουν τόπο, γιατί έχει αποδειχθεί ότι μόνο με τους υπαλλήλους εταιρίας σεκιούριτι δεν μπορεί να γίνει η δουλειά. Οσο για την επιχορήγηση μέσω του ΟΠΑΠ, δεν είναι δυνατό να χρηματοδοτούμε ένα προϊόν που συνδέεται με βία. Το αυτοδιοίκητο σταματά εκεί που αρχίζει το δημόσιο συμφέρον».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου