Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

«Μαύρο» στις μονοκομματικές κυβερνήσεις!

Απορρίπτει τη μονοκομματική διακυβέρνηση το 50% των πολιτών σύμφωνα με το βαρόμετρο της Public Issue για την εφημερίδα « Καθημερινή της Κυριακής ».Παράλληλα,θυμωμένοι με τη διαχείριση των σημαντικών θεμάτων της χώρας από τα μεγάλα κόμματα εμφανίζονται οι πολίτες και σε δύο ακόμα δημοσκοπήσεις για τις εφημερίδες « Πρώτο Θέμα » και « Έθνος της Κυριακής ».Στη δημοσκόπηση της Public Issue,το 50% των ερωτηθέντων προτιμά είτε κυβερνήσεις συνεργασίας (35%) είτε οικουμενική (15%).Μόλις ένας στους πέντε πολίτες (19%) τάσσεται σήμερα υπέρ των αυτοδύναμων λύσεων.Η διαχειριστική ικανότητα της κυβέρνησης αμφισβητείται πλέον από τους Έλληνες,καθώς ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 22% (πτώση 9% από την προηγούμενη δημοσκόπηση).Χειρότερη είναι η εκτίμηση των πολιτών για τη λειτουργία της ΝΔ,καθώς μόλις 8% των ερωτηθέντων την επιδοκιμάζουν.

Σύμφωνα με την έρευνα,το 30% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα είναι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ,το 4% κυβέρνηση της Ν.Δ,και το 59% καμία από τις δύο.Από την πτώση της δύναμης των δύο μεγάλων κομμάτων (που έχουν απωλέσει συνολικά περίπου 4,5% – στο 45% β ρίσκεται η εκλογική επιρροή του ΠΑΣΟΚ και στο 27% της ΝΔ)τα κόμματα της Αριστεράς (και κυρίως το ΚΚΕ)φαίνεται να κερδίζουν κάποιους πόντους.Η εκλογική επιρροή ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει το 16%.Ταυτόχρονα το 36% εκτιμά ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα εξαντλήσει την τετραετία,ενώ το 49% «βλέπει» πρόωρες εκλογές.Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών προηγείται ο Γιώργος Παπανδρέου με 53% και ακολουθούν ο Αντώνης Σαμαράς με 40%,ο Γιώργος Καρατζαφέρης με 34%,ο Αλέξης Τσίπρας με 33% και η Αλέκα Παπαρήγα με 28%.

Οργισμένοι οι πολίτες με τα κόμματα

Το 91% των Ελλήνων πολιτών δηλώσει οργισμένο με τα κόμματα και τους πολιτικούς,στη δημοσκόπηση της εταιρίας « Alco » για την εφημερίδα « Πρώτο Θέμα »,με 95 στους 100 ερωτηθέντες να δηλώνουν πως την οργή τους θα περιόριζε η απομάκρυνση πολιτικών,που δεν δικαιολογούν τα περιουσιακά τους στοιχεία,και 93 από τους 100 να ηρεμούν με τη φυλάκιση εκείνων,που εμπλέκονται σε σκάνδαλα.Στη δημοσκόπηση,η αδιευκρίνιστη ψήφος(λευκό, άκυρο, αποχή, δεν ξέρω/δεν απαντώ) αναδεικνύεται σε πρώτο κόμμα με συνολικό ποσοστό 36,1 και το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ να ακολουθούν,με ποσοστά 26,3% και 18,3% αντίστοιχα,το ΚΚΕ με 6,8%,το ΛΑΟΣ με 4,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 2,9%.Παράλληλα,το έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στους πολιτικούς αποτυπώνεται και στη δημοσκόπηση της εταιρίας «MARC»,που δημοσιεύει η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας,ούτε τα κόμματα,ούτε οι συνδικαλιστικές οργανώσεις απολαμβάνουν την εκτίμηση των πολιτών,καθώς οι χειρισμοί τους κρίνονται από τους περισσότερους λανθασμένοι.

Το 64,4% πιστεύει ότι τα συνδικάτα και οι επαγγελματικές ενώσεις θα πρέπει να επιδιώξουν κοινωνική ειρήνη μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση,μόνο το 30,3% πιστεύει ότι πρέπει να συνεχίσουν με συλλαλητήρια και απεργίες.Στη συντριπτική τους πλειοψηφία (87,8%),οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι τα βάρη από τα ληφθέντα μέτρα είναι άδικα κατανεμημένα,ενώ σε ποσοστό 47,5% πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν θα ολοκληρώσει την τετραετία,σε αντίθεση με το 42,6%,που εκτιμά το αντίθετο.Θετική γνώμη για τον Γ. Παπανδρέου έχει το 59,7% (αρνητική το 38,2%).Στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 28,6% και η ΝΔ 19,1%, το ΚΚΕ 7,6%, το ΛΑΟΣ 5,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ 3,6%.Η αδιευκρίνιστη ψήφος και το λευκό/άκυρο αγγίζουν το 29,4%.Το 46,6% μάλιστα θέλει αλλαγές στην κυβέρνηση.Σε έναν πιθανό ανασχηματισμό, το 18,1% πιστεύει ότι πρέπει να αντικατασταθεί η Λούκα Κατσέλη,το 15,7% ο Θ. Πάγκαλος,το 15,2% η Μ. Ξενογιαννακοπούλου,το 12% η Α. Διαμαντοπούλου,το 11,9% ο Γ. Παπακωνσταντίνου,το 11,7% η Τ. Μπιρμπίλη,το 11,4% η Κ. Μπατζελή,το 6,9% ο Β. Βενιζέλος,το 5,6% ο Μ. Χρυσοχοΐδης και το 5,3% ο Π. Γερουλάνος.

http://snapplr.com/gcjr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου