Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Κόβονται 253 φάρμακα!!!


Ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν από σήμερα ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι προκειμένου να προμηθευτούν «καθημερινά» φάρμακα, δηλαδή αναλγητικά, αντιπυρετικά, σιρόπια και αλοιφές...Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην περικοπή τουλάχιστον 253 φαρμάκων και άλλων φαρμακευτικών προϊόντων προκειμένου να εξοικονομήσει 300 εκατ. ευρώ, που φαίνεται ότι κατέβαλαν το 2009 τα ασφαλιστικά ταμεία για την κάλυψή τους.
Πρόκειται για γνωστά φάρμακα όπως η Ασπιρίνη, το Depon, το Ρanadol, το Salospir, το Αpotel, το σιρόπι Βisolvon, το αντιισταμινικό Fenistil, το Lonarid, τα αντιόξινα (χορηγούνται σε παθήσεις του πεπτικού συστήματος) Μaalox και Simeco κ.ά. Στο εξής θα πρέπει οι ίδιοι οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι να αγοράζουν το φάρμακο ακόμη και αν έχουν συνταγή γιατρού.
Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα καλύπτουν δαπάνες που αφορούν φαρμακευτικά προϊόντα για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή, επισημαίνεται σε επιστολή της γενικής γραμματέως Κοινωνικών Ασφαλίσεων κυρίας Αθηνάς Δρέττα προς τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.
Ειδικότερα στην επιστολή αναφέρονται τα ακόλουθα: «Σας κάνουμε γνωστό ότι τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα που φέρουν ταινία γνησιότητας “καφέ” χρώματος, ως ανήκοντα στην κατηγορία των φαρμάκων για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή (ΜΥΣΥΦΑ), σύμφωνα με την αριθμ. 0-502/10η/17.6.08 απόφαση ΔΣ ΕΟΦ και την αρ. 46986/14.7.08 εγκύκλιο του ίδιου οργανισμού, από 20.5.2010 δεν θα αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Κατόπιν τούτου, συνταγές στις οποίες περιέχονται φάρμακα της ανωτέρω κατηγορίας δεν θα εξοφλούνται στους φαρμακοποιούς από τους φορείς σας».
Μολονότι η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων ισχύει από σήμερα, εν τούτοις ο κατάλογος με τις ονομασίες των σκευασμάτων δεν είναι διαθέσιμος αφού βρίσκεται... καθ΄ οδόν προς το υπουργείο Υγείας για έγκριση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κατάλογος θα βασίζεται σε έναν παλαιότερο ο οποίος συντάχθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) το 2006 και επικαιροποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009.

Δείτε εδώ αναλυτικά όλα τα φάρμακα που κόβονται:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου