Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Μπορεί να ζούμε χωρίς ψάρια σε 40 χρόνια...


Ένα από τα πλέον εφιαλτικά σενάρια για τους ωκεανούς - που αφορά στην εξαφάνιση όλων των ψαριών - μπορεί να έχει γίνει πραγματικότητα μέχρι το 2050, εάν δεν ληφθούν μέτρα για δραστική αναδιάρθρωση της αλιευτικής βιομηχανίας, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ.
"Εάν οι διάφορες εκτιμήσεις που έχουμε υπόψη μας γίνουν πραγματικότητα, βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου μέσα σε 40 χρόνια δεν θα έχουμε πλέον ψάρια", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πάβαν Σούκντεφ, διευθυντής της Πρωτοβουλίας για μια πράσινη οικονομία, του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον.
Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση της Πρωτοβουλίας για μια πράσινη οικονομία, αυτό το καταστροφικό σενάριο θα μπορούσε να αποτραπεί εάν σταματήσει η επιχορήγηση των αλιευτικών στόλων και δημιουργηθούν ζώνες προστασίας των αλιευμάτων, κάτι που μακροπρόθεσμα θα οδηγούσε και πάλι σε ακμή της βιομηχανίας της αλιείας.
Ο κόσμος "εξαντλεί το κεφάλαιο" από το οποίο εξαρτάται, υπογράμμισε ο διευθυντής του προγράμματος για μια πράσινη οικονομία, Αχίμ Στάινερ.
Προσθέτοντας ωστόσο ότι "τα θεσμικά όργανα, οι κυβερνήσεις έχουν την απόλυτη δυνατότητα να αλλάξουν αυτή την πορεία".
Για τη σύνταξη της έκθεσης αυτής, συνεργάστηκαν με το πρόγραμμα του ΟΗΕ 30 χώρες και αρκετές έχουν δείξει ενδιαφέρον για να αναθεωρήσουν την πολιτική τους.
Η μείωση των αποθεμάτων ψαριών στον πλανήτη είναι ένα σοβαρό οικολογικό πρόβλημα, αλλά αφορά παράλληλα και την επιβίωση δισεκατομμυρίων ανθρώπων, κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπου το ψάρι είναι η μόνη πηγή πρωτεϊνών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου