Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Κι ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα...


Την ανάγκη μείωσης των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα υπέδειξε χθες ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Τομέα κ. Ντομινίκ Στρος-Καν,μόλις δύο εβδομάδες μετά τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας,Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΔΝΤΗ συμφωνία με την τρόικα άφησε- προσωρινά, όπως φαίνεται- στο απυρόβλητο τον 13ο και 14ο μισθό των ιδιωτικών υπαλλήλων.Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Εuronews,ο Στρος-Καν είπε ότι μπορεί η μείωση των μισθών να είναι ένα πολύ επώδυνο μέτρο,πλην όμως είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει η Ελλάδα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και να πουλά τα προϊόντα της στο εξωτερικό.Ο Στρος-Καν ξεχώρισε για άλλη μια φορά την Ελλάδα από την υπόλοιπη ευρωζώνη,λέγοντας ότι «η σημερινή δημοσιονομική κρίση είναι μόνο ελληνική κρίση» και όχι ευρωπαϊκή,αν και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα την ξεπεράσει.Πρόσθεσε όμως ότι θα χρειασθεί να μπει σε τροχιά ανάπτυξης,κάτι που εξαρτάται από την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της.Στον σωστό δρόμο,πάντως,είπε ο πρόεδρος της ευρωζώνης κ. Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ ότι βρίσκεται η Ελλάδα,μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες,τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.Δίνοντας απάντηση στα δημοσιεύματα που επιμένουν ότι η χώρα δεν θα καταφέρει να εφαρμόσει το πρόγραμμά της,ο κ. Γιούνκερ είπε ότι « δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε κάτι τέτοιο.Αρνούμαστε οτιδήποτε σχετικό έχει γραφεί στον Τύπο » τόνισε,προσθέτοντας πάντως ότι η κατάσταση θα παρακολουθείται στενά.
Τους υπουργούς Οικονομικών ενημέρωσε αναλυτικά για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.Πρόταση-βόμβα διατύπωσε χθες προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ο γερμανός υπουργός κ. Β. Σόιμπλε.Όπως είπε,προκειμένου να ενισχυθεί η δημοσιονομική πειθαρχία στην ευρωζώνη θα έπρεπε να εξετασθεί η ιδέα της συνταγματικής κατοχύρωσης ενός ανώτατου ορίου στα εθνικά ελλείμματα.
Το γερμανικό Σύνταγμα προβλέπει το λεγόμενο « φρένο στα ελλείμματα » , κάτι που ο κ. Σόιμπλε υποστηρίζει ότι θα ήταν ίσως σκόπιμο να επεκταθεί και στις άλλες χώρες της ευρωζώνης ενόψει της κρίσης.Για να καθησυχάσουμε τις αγορές και να ανακόψουμε την πτώση του ευρώ πρέπει να μειώσουμε τα ελλείμματα και να ενισχύσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας,είπε ο κ. Σόιμπλε.
Κι ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα...ακόμη είμαστε στην αρχή του κακού...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου