Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Βρώμικο παιχνίδι της Moody's σε βάρος της Ελλάδος

- Την ώρα που οι ελεγκτές της τρόικας έκριναν θετικά την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο ξένος οίκος μας υποβάθμιζε 4 θέσεις.
- "Έχουν ποντάρει στην ελληνική χρεωκοπία και την πτώση του ευρώ και τώρα που νιώθουν ότι... χάνουν κάνουν ότι μπορούν για να μας σπρώξουν στο γκρεμό", λένε κύκλοι της αγοράς.
- Η υποβάθμιση της Ελλάδας έριξε και το Χρηματιστήριο στη Wall Street
- "Αδιαφορεί" το ΧΑ και συνεχίζει ανοδικά

Με μία κίνηση που ξεπερνά κάθε λογική ο οίκος Moody's υποβάθμισε την ελληνική οικονομία κατά 4 θέσεις και την κατέταξε σε θέση που παραπέμπει ευθέως σε σύντομη χρεωκοπία.Ο οίκος αξιολογήσεων Moody΄s ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει την Ελλάδα από τη θέση "Α3", στη θέση "Ba1", τοποθετώντας τη χώρα στην κατηγορία εκείνων που θεωρητικά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μην μπορέσουν να αποπληρώσουν το δημόσιο χρέος.Όλα τα παραπάνω έγιναν τη στιγμή που βρίσκονταν στη χώρα μας εκπρόσωποι Ε.Ε. και του ΔΝΤ και οι οποίοι αναγνώριζαν βελτίωση της ελληνικής οικονομιας. Κύκλοι της αγοράς απέδιδαν αυτή την κίνηση της Moody's σε δύο λόγους.Ο πρώτος είναι ότι προσπαθεί να προασπίσει τα συμφέροντα εκείνων που έχουν ποντάρφει στην ελληνική χρεωκοπία. Μετά τα τελευταία στοιχεία φαίνεται ότι αυτό το ενδεχόμενο απομακρύνεται. Έτσι ο ξένος οίκος κάνει ότι μπορεί για να το... διατηρήσει ζωντανό ώστε να μην χάσουν τα λεφτά τους εκείνοι που τους εμπιστεύτηκαν και θεώρησαν δεδομένη την ελληνική καταστροφή.Με την υποβάθμιση προσπαθεί να καλύψει τις θετικές αξιολογήσεις των ελεγκτών για την Ελλάδα και να προκαλέσει νέο κύμα διεθνούς ανασφάλειας άρα και απομόνωσης της χώρας μας από τις αγορές.Ο δεύτερος λόγος είναι η άνοδος του ευρώ εδώ και μερικά 24ωρα. Όπως εκτιμούν τραπεζικοί κύκλοι η Moody's είναι από εκείνους που θεωρούσε ότι το ευρώ θα κατρακυλήσει πολύ χαμηλά και έκανε τις ανάλογες τοποθετήσεις της. Όμως το ευρώ άντεξε και άρχισε να ανακάμπτει. Μοναδικός τρόπος να βγει αληθινή η πρόβλεψη της είναι η χρεωκοπία ενός κράτους-μέλους της ευρωζώνης. Και αυτό επιδιώκει.Το θέμα κρίνεται μείζονος σημασίας και ξεπερνά την Ελλάδα. Αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της. Είναι προφανές με τον πιο προκλητικό τρόπο ότι κάποιοι ξένοι οίκοι δεν αξιολογούν τις εθνικές οικονομίες με βάση τα πραγματικά δεδομένα, αλλά με βάση το δικό τους συμφέρον.Μόνο η καταγγελία με στοιχεία... και ονόματα από την ηγεσία της Ε.Ε. μπορεί να ξεσκεπάσει το βρώμικο αυτό παιχνίδι. Πολλοί ηγέτες της Ευρώπης, όπως ο έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έχουν καταγγείλει τα παιχνίδια της σπέκουλας. Υπάρχουν ακόμα και δικαστικές έρευνες σε εξέλιξη.Είναι λοιπόν ευκαιρία να φανεί η πραγματικότητα. Να κληθεί πχ η Moody's να εξηγήσει με βάση ποιά στοιχεία υποβάθμισε την ελληνική οικονομία τη στιγμή που η Ε.Ε. και το ΔΝΤ, δηλαδή οι πολύ πιο αξιόπιστοι από αυτήν φορείς, δηλώνουν δημοσίως τα αντίθετα.

Επιρροή και στο αμερικανικό χρηματιστήριο

Με μικρές διακυμάνσεις έκλεισαν σήμερα οι τιμές των μετοχών στο αμερικανικό Χρηματιστήριο, καθώς η συνεδρίαση και ο όγκος των συναλλαγών επηρεάσθηκε σε μέγιστο βαθμό από την υποβάθμιση της δανειοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος.Ο γενικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 20,18 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,20% και έκλεισε στις 10.190,89 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, που σημείωσε μικρά κέρδη μόλις 0,36 μονάδων, κατέγραψε άνοδο 0,02 % για να κλείσει στις 2.243,96 μονάδες.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

Η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s κατά κανένα τρόπο δεν αντανακλά ούτε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες ούτε τις προοπτικές που διανοίγονται από τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν με μεγάλη σαφήνεια ότι το πρόγραμμα το οποίο έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με την Ε.Ε., την Ε.Κ.Τ. και το Δ.Ν.Τ. εκτελείται κανονικά, με το έλλειμμα να έχει μειωθεί 40% σε σχέση με το 2009. Αυτή η σημαντική βελτίωση έχει αναγνωρισθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Επιπλέον, η ύφεση κατά το πρώτο τρίμηνο είναι μικρότερη από αυτή που προβλέπεται για ολόκληρο το έτος από το Μνημόνιο. Οι εισπράξεις από Φ.Π.Α., που δημιουργήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο, αυξήθηκαν κατά 6% ενώ πέρυσι είχαν μειωθεί κατά 11%.Όλες οι διαφορετικές διαρθρωτικές δράσεις που προβλέπονται στο Μνημόνιο Συνεργασίας υλοποιούνται κανονικά και πολλές είναι ήδη μπροστά από το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί. Η δε πορεία του χρέους, παρότι σήμερα ανοδική, αναμένεται να αποκλιμακωθεί από το 2013 και ίσως και νωρίτερα εφόσον φαίνεται να διαμορφώνονται σταδιακά πιο ευνοϊκές συνθήκες.Η Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει απολύτως προσηλωμένη στο έργο της δημοσιονομικής προσαρμογής και της βελτίωσης των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας.

Τι έκαναν οι ξένες αγορές

Χθες στις αγορές κεφαλαίων η αισιοδοξία ότι η παγκόσμια οικονομία έχει περάσει τον κάβο και έχει μπει σε ρότα ανάπτυξης- και αυτό χάρη στις νέες υπερδυνάμεις της Ασίας, στην Κίνα και δευτερευόντως στην Ινδία- έστειλε τις μετοχές στα ύψη. Ηταν η πρώτη φορά από τον περασμένο Οκτώβριο που ο παγκόσμιος δείκτης ΜSCΙ World Ιndex κατέγραψε ένα ανοδικό σερί επί πέντε συνεχόμενες ημέρες.Ειδικότερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (αλλά και οι αγορές εμπορευμάτων) ενισχύθηκαν και από τα θετικά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή στην Ευρώπη που ανακοινώθηκαν. Οχι ότι οι κεφαλαιαγορές δεν επηρεάστηκαν από τη Μoody΄s. Οι ευρωπαϊκές, όμως, είχαν προλάβει να κλείσουν πριν από την υποβάθμιση με εντυπωσιακές ανόδους.Ο δείκτης CΑC-40 της αγοράς του Παρισιού έκλεισε με άνοδο 1,98%, ο ΙΒΕΧ της Μαδρίτης με άνοδο 2,69%, ο DΑΧ της Φραγκφούρτης με άνοδο 1,28% και ο FΤSΕ 100 του Λονδίνου έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,74%. Η καλή ημέρα είχε φανεί βεβαίως από το πρωί στο Τόκιο, με τον ΝΙΚΚΕΙ να ενισχύεται κατά 1,80%.Σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν με πτώση, στη σκιά της υποβάθμισης της Ελλάδας από τον οίκο Moody's, το Χρηματιστήριο της Αθήνας ωστόσο-αν και άνοιξε έντονα πτωτικά- παραμένει γιά 6η συνεχή συνεδρίαση σε θετικό έδαφος.



newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου