Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Στο εδώλιο για σκάνδαλα επτά στελέχη.

'Ερευνες και για άλλα δύο άτομα. Κατηγορούνται για υπερτιμολογήσεις σε παραγωγές και διασπάθιση δημοσίου χρήματος.
Ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος, για έξι αδικήματα, που αφορούν οικονομικές ατασθαλίες στην ΕΡΤ το χρονικό διάστημα από το 2004 έως το 2009, ασκήθηκαν χθες από την εισαγγελέα Πρωτοδικών...Παναγιώτα Φάκου. Η δίωξη αφορά 7 υψηλόβαθμα στελέχη της πρώην διοίκησης της ΕΡΤ, ενώ η εισαγγελική έρευνα συνεχίζεται για δύο ακόμη πρόσωπα και έπεται συνέχεια από παράλληλη έρευνα, που διενεργούν οι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης.

Οι εμπλεκόμενοι
Εμπλεκόμενοι μέχρι τώρα φέρονται επτά υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΡΤ, μεταξύ των οποίων πρώην διευθυντές και τρεις δημοσιογράφοι, οι οποίοι είχαν κληθεί από την εισαγγελέα και είχαν δώσει εξηγήσεις χωρίς όρκο (ανομοτί) με την ιδιότητα του μάρτυρα, αναφορικά με μία σειρά καταγγελιών σχετικά με υπερτιμολογήσεις μεικτών και εξωτερικών παραγωγών, διασπάθιση δημοσίου χρήματος σε αμοιβές στελεχών κυρίως του δορυφορικού προγράμματος της ΕΡΤ World, αλλά και σε χαριστική σύμβαση χορηγίας υπέρ ιδιωτικής αεροπορικής εταιρείας, από υψηλόβαθμο στέλεχος της διεύθυνσης αθλητικού προγράμματος. Τα αδικήματα, δύο κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα, θα προσωποποιηθούν από τον τακτικό ανακριτή, ο οποίος αναμένεται να καλέσει σύντομα τους κατηγορούμενους σε απολογία.

Η ποινική δίωξη αφορά: Απιστία στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση, άμεση συνέργια στην απιστία (κακουργήματα), άμεση συνέργια σε απιστία για ένα άτομο, παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση, ηθική αυτουργία στην παράβαση καθήκοντος και άμεση συνέργια σε παράβαση καθήκοντος (πλημμελήματα).Η υπόθεση κατέληξε στη Δικαιοσύνη μετά από έρευνα που διενήργησε η εισαγγελέας, σχετικά με καταγγελίες τηλεοπτικών εκπομπών του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, για τις οικονομικές ατασθαλίες στην ΕΡΤ. Η εισαγγελέας, επίσης, δίνει εντολή για περαιτέρω έρευνα στην εμπλοκή δύο ακόμη προσώπων, ενώ με αναφορά της ζητεί να σχηματιστεί δικογραφία και για άλλες καταγγελίες που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της έρευνάς της.

Η δικογραφία
Σύμφωνα με πληροφορίες, από στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει ότι από το 2005 μέχρι το 2009 είχε δωδεκαπλασιαστεί ο προϋπολογισμός λειτουργίας της ΕΡΤ World (από 300.000 ευρώ επί προηγούμενης διεύθυνσης εκτοξεύθηκε σε 3-4 εκατ. ευρώ το 2009). Παράλληλα το 2005 προστέθηκαν και νέα στελέχη στο δορυφορικό πρόγραμμα, που λάμβαναν αμοιβές από 6.300 ευρώ έως 8.000 ευρώ. Επίσης το 2004 οι πέντε πρωτογενείς εκπομπές της δορυφορικής από εσωτερικές μετετράπησαν σε μεικτές, με ανάθεση σε ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής, εκτοξεύοντας το κόστος για αμοιβές συντελεστών, τεχνικούς και εξωτερικά στούντιο.Στην ομάδα της ERT World, προστέθηκαν όλο αυτό το διάστημα στους ήδη υπάρχοντες άλλοι τρεις σύμβουλοι, λαμβάνοντας 7.000 ευρώ μεικτά έκαστος.

Επιλογές
Η ERT World είναι υπεύθυνη για το δορυφορικό πρόγραμμα της ΕΡΤ, το οποίο μεταδίδεται σε Ευρώπη, Αμερική, Αφρική, Αυστραλία, Ρωσία και στις χώρες του Περσικού. Το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος περιλαμβάνει επιλογές από τα προγράμματα της ΕΤ1, ΝΕΤ και ΕΡΤ3, ενώ προβάλλονταν επίσης και 5 πρωτογενείς εκπομπές (Ελληνικό Πανόραμα, Odyssey, Εδώ Αθήνα, Πορτρέτο και Εννέα συν μια Μούσσες).Σχετικά με τη χορηγία της αεροπορικής εταιρείας σε εβδομαδιαία αθλητική εκπομπή διαπιστώθηκε ότι ο χορηγός ευνοήθηκε με διαφημιστικό χρόνο ονομαστικής αξίας 2 εκατ. ευρώ, έχοντας καταβάλλει μόνο 100.000 ευρώ για την αγορά ειδικού μηχανήματος ψηφιακής επεξεργασίας δεδομένων ποδοσφαιρικών αγώνων.




ksupnhstere

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου