Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Μέσα στον Ιούλιο έρχονται οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, καθώς η κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία με την Ε.Ε.

Και τη βασική σύνταξη αφορά το ενδεχόμενο μείωσης ανάλογα με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Στην πρέσα οι συντάξεις των ένστολων και των εργαζομένων με βαρέα και ανθυγιεινά
«Η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε μαζί μας για το πώς να προχωρήσουμε αναφορικά με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας (...) θα το κάνουν κατά τη διάρκεια του Ιουνίου και του Ιουλίου» δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος, Όλι Ρεν, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα συμφωνηθέντα ανάμεσα στην Επιτροπή και την ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα πάντως με τον Αμαντέους Αλταφάζ, εκπρόσωπο του επιτρόπου Ρεν, το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων (48%) προκύπτει από τον απλό υπολογισμό του μέσου ετήσιου ποσοστού αναπλήρωσης 1,2%, για 40 χρόνια, όπως θα προβλέπεται για πλήρη σύνταξη και θα αντιπροσωπεύει το ποσοστό αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης, επί της οποίας θα προστίθεται και η βασική (360 ευρώ υπολογίζεται σήμερα).
Υπό ποσοστό αναπλήρωσης θα διαμορφώνεται στο 65% με 80% εκτός από τις υψηλότερες εισοδηματικές ομάδες του πληθυσμού, είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν χωρίς όμως να διευκρινίσει ποιους αφορά αυτό. Επίσης, αδιευκρίνιστο παραμένει αν η επικουρική θα θεωρείται μέρος ανταποδοτικής σύνταξη ή θα υπολογίζεται χωριστά και θα προστίθεται για τη διαμόρφωση των συνολικών παροχών.
Όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου που προωθεί η κυβέρνηση, από το 2011 οι επικουρικές συντάξεις θα αναπροσαρμόζονται με βάση μελέτες της εθνικής αναλογιστικής αρχής, με το ενδεχόμενο μείωσης να είναι ανοιχτό. Το ύψος των επικουρικών συντάξεων θα εξαρτάται και από την οικονομική βιωσιμότητα του κάθε Ταμείου. Το ενδεχόμενο μείωσης, ανάλογα με τη δημοσιονομική κατάσταση και τα οικονομικά των ασφαλιστικών οργανισμών, αφορά και στη βασική σύνταξη.
Ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει και ζητήματα που αφορούν σε όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ειδικών κατηγοριών (μητέρες ανηλίκων), τα οποία πρόκειται να αυξηθούν για τους περισσότερους ασφαλισμένους από το 2011 μέχρι το 2015, που φαίνεται ότι θα είναι τελικά ο χρόνος έναρξης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, αντί το 2018 όπως προβλεπόταν στον αρχικό σχεδιασμό.
Μένει επίσης να διευκρινιστούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για εργαζόμενους με καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών και η σύνταξη σε χήρες κάτω των 50 ετών.



Newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου