Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Από Σεπτέμβριο «τα δύσκολα» με την Τρόικα..

Για την τρίτη δόση του δανείου -και όχι για την δεύτερη που αναμένεται το Σεπτέμβριο- φαίνεται πως ανησυχούν τώρα στο οικονομικό επιτελείο.Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που έχουν επαφές με τους ελεγκτές της Τρόικας δήλωναν, μιλώντας στο protothema.gr, πως οι ουσιαστικοί έλεγχοι από το ΔΝΤ και την ΕΕ θα γίνουν για το φθινόπωρο, ενώ ως τότε η κυβέρνηση θα έχει ένα περιθώριο για να προετοιμαστεί για την "τελική μάχη".Παρότι αναγνωρίζουν πως "σφίγγουν τα λουριά" μετά το "κάζο" του ΔΝΤ με τις αποκαλύψεις πως ("κάτω από τη μύτη του") η Ουγγαρία αλλοίωνε τα στοιχεία που εμφάνιζε για τα κρατικά ελλείμματα, οι ίδιες πηγές τονίζουν πως "δεν δικαιολογείται πανικός από τώρα". Έστω και αν δεν πιάσει η Ελλάδα τους στόχους στον έλεγχο που επίκειται μέχρι τον Αύγουστο, ανέφεραν, "το ΔΝΤ προς το παρόν πιέζει μόνο για να ξεκινήσουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αφήνει τις πρωτοβουλίες στην ευχέρεια της Ελλάδος. Για το πώς θα εφαρμοστούν, δέχονται σχεδόν ό,τι τους λέει η κυβέρνηση, ενώ περιορίζονται μόνο να κάνουν επισημάνσεις και να βάζουν "αστερίσκους".Μετά τη δεύτερη δόση του δανείου όμως και αν φανεί στο γ΄τρίμηνο του έτους πως οι μεταρρυθμίσεις δεν αποδίδουν και οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν επιτυγχάνονται, τότε είναι σίγουρο πως θα ζητήσουν επιτακτικά να εφαρμοστεί η δική τους "συνταγή" για νέους φόρους, περικοπές μισθών και συντάξεων, απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων".Αυτό σημαίνει ότι τα λεφτά καλώς ή κακώς θα έρθουν το Σεπτέμβριο, αλλά από τον Οκτώβριο "θα αποφασίζει και θα διατάζει" το ΔΝΤ.Για να προλάβει τα χειρότερα όμως και να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν "σκληρά μέτρα".
Λείπουν 670 εκατ. ευρώ
Το "σχέδιο" προβλέπει μεγαλύτερο «ψαλίδισμα» στις δαπάνες του Δημοσίου., για να καλύψει την υστέρηση πάνω από 670 εκατ. ευρώ στα έσοδα που θα είναι και το μεγάλο "αγκάθι" στο νέο έλεγχο της τρόικας στις 14 Ιουνίου. Τα στοιχεία του πενταμήνου δείχνουν ότι:
  • Τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν με ρυθμό 8% όταν ο στόχος που έχουν αποδεχθεί και οι δανειστές μας βρίσκεται στο 11,7%.
  • Η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού διαμορφώνεται λίγο πριν τα μέσα του χρόνου στα 675 εκατ. ενώ
  • αν το δημόσιο δεν είχε παγώσει τις επιστροφές του ΦΠΑ η υστέρηση θα έφθανε το 1 δισ. ευρώ

Η εκταμίευση όμως της 3ης δόσης ίσως απαιτήσει επιπλέον μέτρα και εκτός από τις περικοπές σε μισθούς και επιδόματα, υπάρχουν σκέψεις για:
* Νέα μείωση ή και πλήρης κατάργηση των υπερωριών στο Δημόσιο.
* Περαιτέρω μείωση των δαπανών των υπουργείων.
* Μείωση των επιχορηγήσεων.
* Περαιτέρω μείωση των δημοσίων επενδύσεων.
* Μη ανανέωση συμβάσεων σε χιλιάδες εργαζομένους στο Δημόσιο
* Αύξηση του φόρου στους τόκους των καταθέσεων.

Επισήμως πάντως η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει θέμα λήψης επιπρόσθετων μέτρων από τώρα.
Αγκάθι παραμένει και ο στόχος για εξοικονόμηση 1,4 δισ. ευρώ στις δαπάνες των νοσοκομείων, ενώ αμφίβολος κρίνεται και ο στόχος για περικοπές 800 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες για φάρμακα, αλλά και για εξοικονόμηση 1,1 δισ. ευρώ από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στο ΙΚΑ.




protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου