Φτάνει, σήμερα, νωρίς το απόγευμα στην Κύπρο, για επίσημη τριήμερη επίσκεψη, ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπας Βενέδικτος XVI.Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης, ο Πάπας Βενέδικτος αναμένεται να αφιχθεί στο διεθνές αεροδρόμιο Πάφου, όπου και θα τον υποδεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και η σύζυγός του. Στην τελετή υποδοχής θα μιλήσει ο Πρόεδρος Χριστόφιας και θ' ανταπαντήσει ο Πάπας Βενέδικτος, ο οποίος θα ευλογήσει ένα δενδρύλλιο ελιάς, το οποίο σε κατοπινό στάδιο θα φυτευτεί σε χώρο του αεροδρόμιο ως ανάμνηση της επίσκεψης του Ποντίφικα στο νησί.Στη συνέχεια, ο Ποντίφικας θα μεταβεί στην Κάτω Πάφο και στην εκκλησία της Αγίας Κυριακής Χρυσοπολίτισσας, όπου θα παραστεί σε Οικουμενική Ιερουργία, κατά την έναρξη της οποίας ο προκαθήμενος της Κυπριακής Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’, θα του απευθύνει χαιρετισμό.Ακολούθως ο Πάπας και η 37μελής συνοδεία του θα μεταβούν στην Λευκωσία και στην Αποστολική Νουντσιατούρα, η οποία θα είναι και ο τόπος διαμονής του κατά την παραμονή του στην Κύπρο.
Το Σάββατο, ο Πάπας Βενέδικτος θα μεταβεί στο Προεδρικό.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Ποντίφικας και ο Πρόεδρος θ' ανταλλάξουν δώρα και θ' ακολουθήσει κατ' ιδίαν συνάντηση. Ακολούθως ο Πάπας Βενέδικτος XVI θα υπογράψει το βιβλίο επισκεπτών και θα ακολουθήσει παρουσίαση των αντιπροσωπιών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αγίας Έδρας.Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Ποντίφικας θα μιλήσουν σε σύναξη αξιωματούχων της κυπριακής Πολιτείας και του διπλωματικού Σώματος στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου.Στις 10.45 ο Πάπας Βενέδικτος θα μεταβεί στο σχολείο του Αγίου Μάρωνα, όπου θα γίνουν αποκαλυπτήρια ειδικής αναμνηστικής πλακέτας για την παπική επίσκεψη στην Κύπρο.Ακολούθως ο Αρχιεπίσκοπος των Μαρωνιτών Γιούσεφ Σουέιφ θα απευθύνει χαιρετισμό, τον οποίο θα ακολουθήσει λειτουργία, καλλιτεχνικό πρόγραμμα από παιδιά του σχολείου, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει και ο Βενέδικτος XVI.Στις 12.00μ. ο Ποντίφικας θα μεταβεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, όπου θα τον υποδεχθεί ο Κύπρου Χρυσόστομος και μέλη της Ιεράς Συνόδου.Στη συνέχεια θα υπάρξει κατ' ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Αρχιεπισκόπου και του Πάπα Βενέδικτου.Ακολούθως ο Ποντίφικας θα επισκεφθεί το άγαλμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ', καθώς και τον καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Μουσείο Βυζαντινών Εικόνων.Ο Πάπας θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του στην Αρχιεπισκοπή ο Κύπρου Χρυσόστομος, στο οποίο θα παρακαθίσουν και αντιπροσωπίες των δύο πλευρών, ενώ θα γίνει ανταλλαγή δώρων.Το απόγευμα του Σαββάτου ο Πάπας Βενέδικτος θα μεταβεί πεζός από την Αποστολική Νουντσιατούρα στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, όπου θα γίνει Θεία Λειτουργία.Την Κυριακή το πρωί, ο Πάπας Βενέδικτος θα μεταβεί στο Στάδιο Ελευθερία, όπου θα γίνει ανοικτή Θεία Λειτουργία.Ο Βενέδικτος, μετά την απαγγελία του Angelus, θα παραδώσει αντίγραφο του Κειμένου Εργασίας (Instrumentum Laboris) σε κάθε ένα από τα μέλη της Ειδικής Συνέλευσης της Συνόδου των Επισκόπων.Το μεσημέρι ο Πάπας Βενέδικτος θα παρακαθίσει σε γεύμα με τους Πατριάρχες και Επισκόπους του Ειδικού Συμβουλίου της Συνόδου των Επισκόπων, τον Κύπρου Χρυσόστομο και μέλη της παπικής συνοδείας.Το απόγευμα ο Ποντίφικας θα επισκεφθεί τη μαρωνίτικη εκκλησία της Παναγίας των Χαρίτων στη Λευκωσία.Από τη Λευκωσία ο Ποντίφικας θ' αναχωρήσει για το Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας, απ’ όπου και θ’ αποχωρήσει από το νησί. Στο αεροδρόμιο θα πραγματοποιηθεί αποχαιρετιστήρια τελετή στην παρουσία του Προέδρου Χριστόφια.
Έκκληση Κασουλίδη
Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης απηύθυνε έκκληση προς τον κυπριακό λαό να υποδεχθεί θερμά τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄, διατυπώνοντας τη θέση ότι θερμή υποδοχή του Πάπα θα αποβεί προς όφελος του πολιτικού μας ζητήματος στα ανοικτά μέτωπα του Ευρωκοινοβουλίου.
Σε δήλωσή του ο κ. Κασουλίδης είπε πως «η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μου είναι ρωμαιοκαθολικοί και πολύ θα εκτιμήσουν, προς όφελος του πολιτικού θέματος της Κύπρου, μια θερμή υποδοχή προς τον Ποντίφικα, ενώ αντιλαμβάνεσθε τι θα σημαίνει το αντίθετο», είπε.
Έτοιμο και το κατάλυμά του
Ολοκληρώθηκε χθες και η ανακαίνιση στο χώρο της Μονής Φραγκισκανών και όλα είναι έτοιμα για την υποδοχή του Πάπα Βενέδικτου.
Ως γνωστόν, ο Πάπας θα διαμένει στη Λευκωσία, στο μοναστήρι των Φραγκισκανών, κοντά στην Πύλη Πάφου.
Οι διορθωτικές επεμβάσεις στους ξενώνες έχουν ολοκληρωθεί και το κτίριο έχει πάρει την τελική του μορφή. Εργάτες καθάρισαν χθες και το χώρο έξω από τη Μονή και την αυλή της εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού, που βρίσκεται δίπλα από το μοναστήρι. Θα κλείσουν δρόμοι
Κατά την τριήμερη επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο η Αστυνομία θα λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, τόσο για την προστασία του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας όσο και για την αποφυγή εκτρόπων, από κάποιους που αντιτίθενται στην επίσκεψή του στο νησί.
Εκτός από το κλείσιμο των δρόμων Πάφου - Ρηγαίνης από το Άγαλμα Μάρκου Δράκου μέχρι τον Αστυνομικό Σταθμό Πύλης Πάφου και Αγίου Μάρωνα γύρω από την Αποστολική Νουντσιατούρα, όπου θα διαμένει ο Πάπας, σήμερα, ημέρα άφιξης του Πάπα στο Αεροδρόμιο Πάφου, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 το απόγευμα, θα κλείσει και τμήμα του παλιού δρόμου Λεμεσού - Πάφου στο ύψος της συμβολής του με το Αεροδρόμιο Πάφου.
Ακόμα, στους χώρους που θα επισκεφθεί ο Πάπας θα υπάρχει μεγάλη αστυνομική δύναμη και θα αποκόπτονται δρόμοι, τόσο για τους οδηγούς όσο και για πεζούς, ώστε να μη διέρχεται κανένας από το χώρο όπου θα βρίσκεται ο Ποντίφικας.
Στις εκδηλώσεις που είναι ανοικτές για το κοινό θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε άτομα που έχουν κάρτα εισόδου, ενώ υπό κάλυψη αστυνομικοί θα διενεργούν ελέγχους στους χώρους διακίνησης του Πάπα. Δωρεάν πάρκινγκ
Λόγω των αυστηρών μέτρων ασφαλείας που έχει λάβει η Αστυνομία ενόψει της διαμονής του Πάπα στην περιοχή Πύλης Πάφου στη Λευκωσία, και την αποκοπή τμήματος της οδού Ρηγαίνης, ο Δήμος Λευκωσίας θα παραχωρήσει στο κοινό δωρεάν, από αύριο, το χώρο στάθμευσης «Τρίπολη», απέναντι από το ξενοδοχείο Holiday Inn.
Ο χώρος στάθμευσης θα λειτουργεί δωρεάν για το κοινό από σήμερα, μέχρι την Κυριακή.
Ταυτόχρονα, η υπαίθρια λαϊκή αγορά της Κυριακής, που πραγματοποιείται στον συγκεκριμένο χώρο στάθμευσης, δεν θα λειτουργήσει αυτήν την Κυριακή.
Με σχετική ανακοίνωσή του, ο Δήμος Λευκωσίας καλεί τους πολίτες να χρησιμοποιούν το χώρο στάθμευσης για όσο χρόνο έχουν ανάγκη και απευθύνει έκκληση προς αυτούς όπως σταθμεύουν στις καθορισμένες θέσεις, έτσι ώστε να εξυπηρετηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός χρηστών.
Τουρκική εισβολή, κατοχή, ψευδοκράτος και ανωμαλία
Στην τουρκική εισβολή και στην κατοχή του ενός τρίτου του εδάφους της Κύπρου, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο Γενικός Διευθυντής της Αγίας Έδρας Φεντερίκο Λομπάρντι, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.
Ο κ. Λομπάρντι αναφέρθηκε ρητώς στην «τουρκική εισβολή» και την «κατοχή περίπου του ενός τρίτου του εδάφους της Κύπρου». Πρόσθεσε ότι η τουρκική κατοχή οδήγησε στην «αυτοανακήρυξη μιας "Δημοκρατίας" που δεν αναγνωρίστηκε από καμιά χώρα στον κόσμο» και είπε ότι η κατάσταση αυτή αποτελεί ανωμαλία.
Στη συνέχεια εξήγησε ότι «υφίσταται ακόμη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα κατεχόμενα και τα υπόλοιπα εδάφη της Κύπρου». Έκανε επίσης αναφορά στους εποίκους «που μεταφέρει η Τουρκία από τη Μικρά Ασία για να εγκατασταθούν εκεί, ενώ πολλοί Τουρκοκύπριοι απομακρύνθηκαν».
Πρόσθεσε, επίσης, ότι στα κατεχόμενα «υπάρχουν και πολλοί Τούρκοι στρατιωτικοί».
Αναφέρθηκε ακόμα και στο γεγονός ότι η τουρκική κατοχή και η διαίρεση βαραίνουν ιδιαίτερα στην ομάδα των Μαρωνιτών «που ήταν ως επί το πλείστον εγκατεστημένοι στο βορρά και αναγκάστηκαν να μεταφερθούν στο νότο», όπως είπε.
Παρουσιάζοντας τις επίσημες θέσεις της Αγίας Εδρας σχετικά με την επίσκεψη, ο κ. Λομπάρντι, ο εκπρόσωπος του Βατικανού, μίλησε εκτεταμένα για τη σημασία της Κύπρου για το Χριστιανισμό, καταλήγοντας ότι «είναι σημαντική η παρουσία της στη ζωή της Εκκλησίας».
Υπογράμμισε το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που ένας Πάπας επισκέπτεται τη νήσο και ότι είναι το πρώτο ταξίδι του Πάπα Βενέδικτου 16ου σε μια ορθόδοξη χώρα.
Ο π. Lombardi εξήρε τη συμμετοχή της Εκκλησίας της Κύπρου στον οικουμενικό διάλογο. Αναφερόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β΄ μίλησε με πολύ καλά λόγια.
Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τους διαφωνούντες της Εκκλησίας της Κύπρου με την επίσκεψη του Πάπα, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «δεν θα επηρεάσουν την επίσκεψη» και ότι αποτελούν «περιθωριακό φαινόμενο», αφού «η συντριπτική πλειονότητα των ορθόδοξων της Κύπρου θα υποδεχθεί τον Πάπα με πολύ φιλικά αισθήματα και σε εγκάρδιο κλίμα». Σε ερώτηση αν εξετάστηκε ποτέ το ενδεχόμενο να επισκεφθεί ο Πάπας τα κατεχόμενα, ο π. Lombardi απάντησε αρνητικά.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΠΑΣ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣ XVI
Από το Μαρκτλ Αμ Ινν της Γερμανίας στο Βατικανό
Ο Καρδινάλιος Ιωσήφ Ράτζιγκερ, Πάπας Βενέδικτος XVI, γεννήθηκε στο χωριό Μαρκτλ Αμ Ινν, στην επαρχία Πασό της Γερμανίας, στις 16 Απριλίου 1927. Ήταν Μεγάλο Σάββατο και βαπτίστηκε την ίδια μέρα. Ο πατέρας του, αστυνομικός στο επάγγελμα, προερχόταν από αγροτική οικογένεια μέτριων οικονομικών πόρων της Κάτω Βαυαρίας. Η μητέρα του ήταν κόρη αρτιζανών από το Ρίμστινγκ στις ακτές της λίμνης Κίεμ και πριν από το γάμο της είχε εργαστεί σαν μαγείρισσα σε διάφορα ξενοδοχεία.
Πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στο Τράουνστεϊν, ένα μικρό χωριό κοντά στα αυστριακά σύνορα, τριάντα χιλιόμετρα από το Σάλτζμπουργκ. Σε αυτό το περιβάλλον, το οποίο ο ίδιος ονόμασε «Mozartian», πήρε τη χριστιανική, πολιτιστική και ανθρωπιστική του διαπαιδαγώγηση. Τα νεανικά του χρόνια δεν ήταν εύκολα. Η πίστη και η εκπαίδευση που πήρε από το σπίτι τον προετοίμασαν για τις σκληρές εμπειρίες εκείνης της περιόδου, όταν το καθεστώς των Ναζί προωθούσε μια εχθρική πολιτική έναντι της Καθολικής Εκκλησίας. Ο νεαρός τότε Ιωσήφ ήταν μάρτυρας πολλές φορές περιστατικών όπου Ναζί κτυπούσαν τον εφημέριο της ενορίας πριν από την έναρξη της Θείας Λειτουργίας.
Ήταν ακριβώς εκείνη την περίοδο, όπου επικρατούσε αυτή η πολύπλοκη κατάσταση, που ανακάλυψε την ομορφιά και την αλήθεια της πίστης στο Χριστό. Θεμελιώδους σημασίας στην απόφασή του αυτή, ήταν η στάση της οικογένειάς του, η οποία πάντοτε έδινε μια ξεκάθαρη μαρτυρία της καλοσύνης και της ελπίδας που πήγαζε από την προσήλωσή της στην Εκκλησία. Κατά τους τελευταίους μήνες του πολέμου, ο Ιωσήφ είχε καταταχθεί στο αντιαεροπορικό τάγμα του στρατού. Από το 1946 μέχρι το 1951 σπούδασε φιλοσοφία και θεολογία στην Ανώτερη Σχολή Φιλοσοφίας και Θεολογίας του Φρέιζινγκ και στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Η χειροτονία
Χειροτονήθηκε ιερέας στις 29 Ιουνίου 1951. Ένα χρόνο αργότερα άρχισε να διδάσκει στο Γυμνάσιο του Φρέιζινγκ. Το 1953 πήρε το διδακτορικό του στη Θεολογία με θέμα της διατριβής του «Άνθρωποι και ο Οίκος του Θεού στο Δόγμα της Εκκλησίας του Αγίου Αυγουστίνου». Τέσσερα χρόνια αργότερα, υπό την καθοδήγηση του διάσημου καθηγητή της Θεμελιώδους Θεολογίας Γκότλιεπ Σόνγκεν, έγινε καθηγητής Πανεπιστημίου. Αφού δίδαξε Δογματική και Θεμελιώδη Θεολογία στην Ανώτερη Σχολή Φιλοσοφίας και Θεολογίας στο Φρέιζινγκ, δίδαξε στη συνέχεια στη Βόνη, από το 1959 μέχρι το 1963, στο Μούνστερ από το 1963 μέχρι το 1966 και στο Τούπινγκεν από το 1966 μέχρις το 1969. Το έτος 1969 κατείχε την έδρα Δογματικών και Ιστορικών σπουδών στο πανεπιστήμιο του Ρέγκενσμπεργκ, όπου ήταν επίσης Αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου. Από το 1962 μέχρι το 1965 είχε αξιοσημείωτη συμβολή στη Β΄ Βατικανική Σύνοδο ως ένας από τους «ειδικούς». Ήταν παρών στη Σύνοδο σαν Σύμβουλος Θεολογικών Θεμάτων του Καρδινάλιου Ιωσήφ Φριγκς, Αρχιεπισκόπου Κολωνίας.
Η συνεχής και επίμονη επιστημονική του δραστηριότητα τον οδήγησε σε σημαντικές θέσεις στην υπηρεσία του Γερμανικού Συμβουλίου Επισκόπων και της Διεθνούς Θεολογικής Επιτροπής. Το 1972, μαζί με τους Χανς Ουρς Βον Μπάλταζαρ, Χένρι ντε Λούπακ και άλλους σημαντικούς θεολόγους άρχισαν την έκδοση του θεολογικού περιοδικού «Communio». Αρχιεπίσκοπος Μονάχου
Στις 25 Μαρτίου 1977, ο Πάπας Παύλος ο VI τον ονόμασε Αρχιεπίσκοπο Μονάχου και Φρέιζινγκ και στις 28 Μαΐου του ιδίου έτους χειροτονήθηκε επίσκοπος. Ήταν ο πρώτος ενοριακός ιερέας μετά από 80 χρόνια που κατάφερε να φθάσει σε διοικητική θέση στη μεγάλη Βαυαρική Αρχιεπισκοπική Επαρχία. Το επισκοπικό σλόγκαν που επέλεξε ήταν «Συνεργάτες για την αλήθεια». Ο ίδιος εξηγεί το γιατί: «Από τη μια το βλέπω σαν τη σχέση μεταξύ της προηγούμενης μου εργασίας σαν καθηγητής πανεπιστημίου και της νέας μου αποστολής. Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις, αυτό που ίσχυε πάντα και συνεχίζει να ισχύει, είναι η πορεία με οδηγό την αλήθεια και το να είσαι υπηρέτης της αλήθειας. Από την άλλη, επέλεξα αυτό το σλόγκαν επειδή στον σημερινό κόσμο το θέμα της αλήθειας διαγράφεται σχεδόν ολοκληρωτικά, σαν να είναι κάτι πολύ μακρινό για τον άνθρωπο, και όμως τα πάντα καταρρέουν εάν δεν υπάρχει η αλήθεια». Καρδινάλιος
Ο Πάπας Παύλος ο VI τον προήγαγε σε καρδινάλιο στις 27 Ιουνίου του 1977. Στις 25-26 Αυγούστου του 1978 έλαβε μέρος στο Κονκλάβιο που εξέλεξε τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον I, ο οποίος αργότερα τον διόρισε προσωπικό του απεσταλμένο στο 3ο Μαριολογικό Κογκρέσο, που πραγματοποιήθηκε στον Ισημερινό από τις 16-24 Σεπτεμβρίου 1977. Τον Οκτώβριο του ιδίου έτους έλαβε μέρος στο Κονκλάβιο που εξέλεξε τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον II. Ήταν υπεύθυνος για την 5η Γενική Συνέλευση της Συνόδου των Επισκόπων που πραγματοποιήθηκε το 1980 με θέμα «Η αποστολή της χριστιανικής οικογένειας στον σημερινό κόσμο». Ήταν επίσης Πρόεδρος της 6ης Γενικής Συνέλευσης το 1983 με θέμα «Συμφιλίωση και Τιμωρία στην αποστολή της Εκκλησίας». Επικεφαλής της Επιτροπής για το Δόγμα της Πίστης και Πάπας
Ο Ιωάννης Παύλος ο ΙΙ τον διόρισε Επικεφαλής της Επιτροπής για το Δόγμα της Πίστης και Πρόεδρο της Επισκοπικής Βιβλικής Επιτροπής και της Διεθνούς Θεολογικής Επιτροπής στις 25 Νοεμβρίου του 1981. Στις 15 Φεβρουαρίου 1982 παραιτήθηκε από τη διοικητική θέση που κατείχε στην Αρχιεπισκοπή του Μονάχου και Φρέιζινγκ. Ο Άγιος Πατέρας τον ανήγαγε στο Τάγμα των Επισκόπων παραχωρώντας του την έδρα Suburbicarian of Velletri-Segni στις 5 Απριλίου 1993. Διετέλεσε, επίσης, πρόεδρος της Επιτροπής προετοιμασίας της Κατήχησης της Καθολικής Εκκλησίας, η οποία μετά από έξι χρόνια εργασίας (1986-1992) παρουσίασε τη νέα Κατήχηση στον Άγιο Πατέρα.
sigmalive
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου